Swadhistana Chakra Çalışmaları

 

SWADHİSTANA CHAKRA ÜZERİNE ÇALIŞMALAR

            Swadhistana Chakra  üzerine yapılan çalışmalarda kullanılan el tutuş şekillerinden birisi Bhudy Mudra, bir diğeri de Dhyana Mudra olarak anılan pozisyonlardır. Çalışmalara başlamadan önce bunlar hakkında bilgilerimizi yenileyelim.

 

 BHUDY MUDRA

                                 

            Başparmağımız ile küçük parmağımızın tırnağı üzerinden tutulması Bhudy Mudra olarak adlandırılır. Anlam olarak Yama ve Niyama kurallarına uyarak, Asana ve Yoga çalışmaları yaparak, evrensel enerjimizle ve bilgeliğimizle negatiflerimizden kurtulmak istediğimizi ifade eder.
 
                Muladhara Chakra' da olduğu gibi Swadhistana Chakra' da dünyasal yaşama bağlanmanın, negatif duygu ve düşüncelerin, ilksel dürtülerin şekillendiği enerji merkezi olma özelliğindedir. Muladhara Chakra' nın bağlantılı olduğu parmak, yüzük parmağı olurken, Muladhara Chakra' nın ortaya koyduğu enerjinin özellikle psikolojik durumumuzdaki yansımalarını yüze çıkarmaktan sorumlu olan Swadhistana Chakra' nın enerjisi ile uyumlu olan, onun enerjisini dışa taşıyan ya da içe alan parmakta küçük parmak olarak kabul edilmektedir.
 
            Simgesel olarak küçük parmağın tırnağı üzerinden başparmağın ucu ile tutulması, başparmağın evrensel enerjinin sembolü olduğunu düşündüğümüzde, evrensel enerjinin gücü ile negatif duygu ve düşüncelerimizden kurtulmak için çalışma yaptığımızı ortaya koymaktadır. Yine başparmağımızın Agni olarak adlandırılan ateş elementinin sembolü olduğunu bildiğimizde ve ateş karakterinin her şeyi yok eden temizleyen, arındıran özellikleri ile bunu birleştirdiğimizde uygulamış olduğumuz el tutuş şeklinin negatiflerimizin yok olması ile ulaşabileceğimiz daha süptil bir yaşam tarzı için çalışma yaptığımızı ortaya koyacaktır.
 
            Çalışmalarda parmak uçlarının birbirine değdirilmesi ile yapılan meditasyonlarda ise kapalı bir devre meydana getirilerek enerjinin serbest dolaşımına, yeniden vücuda kazandırılmasına imkân tanınacaktır.
 

 DHYANA MUDRA

 
                                      
            Pozisyonu oluşturmak için parmakların birbiri üzerine yerleştirilmesi ilk adımdır. Sol elin altta, sağ elin üstte olmasına dikkat etmek gerekir. İkinci adım başparmakların uçlarının baskı yapmadan birbirine değdirilmesidir. Ellerin bu şekilde tutulması ile başparmaklar ve işaret parmakları arasında oval bir şekil meydana getirilir.
            Ellerin bu pozisyonu muhafaza edilerek göbek deliğinin ön tarafına yerleştirilir, küçük parmaklar baskı yapmadan vücuda değdirilir. Göbek deliği mümkün olduğu kadar oval şeklin ortasında olmalıdır.
            Çalışmalarda ellerin bu şekilde göbek önünde tutulması ve konsantrasyonun göbek deliği üzerinde toplanması Brahma - Kala enerjisinin göbek bölgesinde duyumsanmasına neden olur.
 
            Eller Dhyana - Mudra pozisyonunda tutulduğunda ve başparmaklar işaret parmaklarının üzerine konulduğunda Brahma - Kala enerjisi kesintiye uğrar. Vücut içine alınan enerji yayıldıkları noktada kalırken, dıştan gelen Brahma - Kala enerjisi kesilir.
                                      

 Enerjinin Açılış ve Kapanış pozisyonları

                                                              Shiva Lingam
            Sol el Shiva Linga Mudra pozisyonuna getirilerek başparmak ileriyi gösterir şekilde bir enerji merkezi üzerine konulduğunda dört parmağın gösterdiği yön, enerjinin açılarak kendi bölgesine yayıldığında dönüş yönü olarak kabul edilmektedir, yani saat yönündedir. Enerjinin yeniden enerji merkezinde toplanması için yapılan döndürme çalışmalarında açılış yönünün tersi kullanılır. (saat yönünün tersi)
 
            Bu çevirme işlemlerinde ortaya çıkan algılamalar kişiden kişiye farklılıklar göstermekte, çeşitli ekollerde de bu konu farklı şekilde yorumlanmaktadır.
            Bana kalırsa her birey iki yönde de enerjiyi döndürmeyi denemeli ve kendisine en uygun olan enerji açılış ve kapanış yönünü kendisi tayin etmelidir.
            Döndürme işleminin daha kolay uygulanması amacıyla bu dönmeye, konsantrasyonu bozmamak şartı ile ilk zamanlar gözlerle ya da işaret parmağı ile eşlik edilebilir.
 
            Swadhistana, Manipura, Anahata ve Vishuddha Chakra' larda bu dönüş yere diktir, Ajna ve Sahasrara Chakra' larda yere paralel olarak döndürülmelidir. Muladhara Chakra için böyle bir uygulama yapılmaz.
 
            Çalışmalarda enerjiyi döndürme süresi konsantrasyonu kaybetmeden istediğimiz süre kadar, daha doğrusu gerekli duyumsamalar elde edilinceye kadar uzatılabilir.
 
            Enerjinin yayılma işlemi kendisi ile ilgili olan bölgeyi tamamen dolduracak şekilde uygulanabilir. Ancak enerji belli organ üzerine yoğunlaştırılacaksa, bu organın doğal sınırları dışına taşmamak gerekir.
 
            Çalışılan organ dışına taşırılarak, enerji çevreye ve çevre organlara yayılmaya başladığında, çevre organlarında farkındalığı artırılıp enerjinin yükselmesi sağlanacaktır. Bu da istediğimizin ve odaklandığımızın dışında duyumsamalara neden olabilmekte, konsantrasyonun dağılmasını ya da başka yönlere çekilmesine neden olmaktadır.