CHAKRA AKTİFLEŞTİRMEK
CHAKRA AKTİFLEŞTİRMEK
Bu çalışmada kullanılan el tutuş şekli Bhudy Mudra olarak anılan pozisyondur. Bu el tutuş şeklini bir daha tekrar edelim,
Küçük parmağın ucu ile başparmağın ucunu birbirine değdirip diğer üç parmağı serbest bırakarak el sırtlarının dizler üzerine konulması Hasta Mudra’ da Bhudy Mudra olarak adlandırılır.
Yukarıda uyguladığımız çalışmaları tamamen, başarı ile yaptıktan ve istenilen duyumsamalara ulaştıktan sonra bu çalışmaya geçilmesi daha uygun olur.
İlk yapacağımız daha evvelki çalışmalarda başarılı olup olmadığımızı anlamak için kendimizi test etmek olmalıdır… Bunun için gözlerimizi kapatalım, zihnimizi sakinleştirelim, dalgalanmalardan kurtaralım, konsantrasyonumuzu tek nokta olarak Swadhistana Chakra üzerinde toplayalım düzgün nefes alışlarla onun yerini ve rengini fark etmeye çalışalım...
Bu farkındalık sırasında rengi hiç göremiyorsak, yukarıdaki çalışmalara yeniden dönmek, hatta konsantrasyon çalışmalarını tekrarlamak, Trataka çalışmalarındaki başarımızı gözden geçirmek gerekir.
Çalışmalarımız sırasında dikkatimizin sadece yapacağımız çalışmaya odaklanmasına, zihnimizin sakinliğini yakalamamızın, yaptığımız çalışmaya ve alacağımız sonuca olan inancımızın önemli olduğunu hatırlayarak çalışmalarımıza yeniden yön vermemiz mantıklı olur.
Bu konsantrasyonumuz sırasında zihnimizin odaklandığı, enerji merkezinin omurilik üzerindeki merkezinde farklı renkler algılıyorsak, bu enerji merkezinin dağınık bir yapıda olduğunu kendi fonksiyonunu ortaya koyamadığını anlatır. Algılanan renge göre yorumlar getirilebilir.
Algılanmak istenilen renk bu enerji merkezi için Parlak Turuncu dur. Bulanık, cansız, mat, solgun görünümdeki algılamalarda enerji merkezinin düşük seviyede çalıştığı kanısına varılır ve üzerinde çalışmalar yapılarak enerji duyumsanması istenilen seviyeye çıkarılmaya çalışılır. Bunun için kullanılabilecek yöntemlerden biriside enerjinin döndürülmesidir. Bu şekilde yapılan çalışmalar enerji merkezinin enerjisinin ilgili bölgeye yayılmasını da gerçekleştirir.
Daha evvel bahsettiğimiz gibi bu dönüş enerjinin açılması ve çevreye yayılması için saat yönünde, yeniden enerjinin enerji merkezinde toplanması için saat yönünün tersine olmalıdır. Bu çalışma, enerjinin istenilen renkte algılanmasına kadar devam ettirilir.
Enerjinin istenilen noktada, Swadhistana Chakra üzerinde Turuncu renkte ufak bir düğme büyüklüğünde algılanılmasından sonra karın içi organlarına yayılmasına veya istenilen organa taşınmasına çalışılır. Bu yayılma leğen kemiğinin içinden diyaframa kadar olan bölgenin tamamen Parlak Turuncu Renkte algılanmasına kadar devam etmelidir.
İlk çalışmalarda yayılan bu enerji yeniden Swadhistana Chakra üzerine, geriye toplanmalıdır. Daha ileriki çalışmalarda yayılan bu enerji karın içinde serbest halde bırakılabilir, ya da enerji merkezi üzerinde toplandıktan sonra istenilen organ üzerine sevk edilir. Bu şekildeki çalışma karın içi organlarının çalışma fonksiyonlarının düzelmesine ve enerjilerinin yükselmesine sebep olacaktır.
İlk çalışmalarda karında hafif ağrı, ishal, mide bulantısı gibi istenmeyen belirtiler oluşabilir, bunu akılda tutmak gerekir. Bu sıkıntılar bir müddet sonra etkilerini kaybederler ve vücudun daha sağlıklı hale geldiği his edilir.
Biz burada enerjinin karın içine yayılması ve yeniden enerji merkezinde toplanmasını ve bunu tekrar ederek enerjinin yükseltilmesini uygulayalım.
Hazırlık
Burun kanallarımızın açık ve eşit kullanılır olduğundan emin olalım.
Dhyana-Asana pozisyonlarından birisi ile oturalım, Vajra-Asana pozisyonunu tercih edelim.
Omurgamızı ve başımızı dik hale getirelim.
Çalışma bitinceye kadar oturuşumuzu muhafaza edelim.
Gözlerimizi sıkmadan kapatalım.
Burnumuzdan göğsümüze alabildiğimiz kadar nefes alalım.
Nefes alırken ellerimizi Namaskar Mudra yapalım.
Swadhistana Chakra' nın enerjisini ve bizimle birlikte çalışanları selamlayalım.
Nefesimizi burnumuzdan dışa verelim.
Nefesimizi dışa verirken ellerimizi Bhudy Mudra yapalım dizlerimizin üzerine indirelim.
Çalışma
Burnumuzdan karnımıza sakin, rahat ve ritmik nefesler alalım.
Bunu bir müddet devam ettirelim.
Burnumuzdan karnımıza derin bir nefes alalım.
Nefes alırken dikkatimizi Swadhistana Chakra üzerine indirelim.
Dikkatimizi enerji merkezi üzerinde tutarak,
Burnumuzdan karnımıza yüzeysel nefesler alalım ve Swadhistana Chakra’ nın Turuncu rengini görselleştirelim.
(Karnımıza nefes alarak çalıştığımızda konsantrasyonumuzu yeteri kadar muhafaza edemiyorsak bundan sonraki bölümü burnumuzdan göğsümüze nefes alarak uygulayabiliriz.)
*** Çalışmanın buraya kadar olan kısmını tekrar ederek görselleştirmemizi mükemmel hale getirelim.
Düzgün nefes alışlarımızı devam ettirelim.
Enerjiyi bir ucundan yakalayalım ve saat yönünde çevirmeye başlayalım. Çevirme devam ettikçe çemberi genişletelim ve enerjiyi leğen kemiği içinden, diyaframa kadar tüm karın içine yayalım. Bu bölgeyi Parlak Turuncu Renkte görselleştirelim.
Karın içine yaymış olduğumuz enerjiyi bu defa saat yönünün tersine çevirerek Swadhistana Chakra üzerinde düğme büyüklüğüne getirerek toplayalım.
*** Bu işlemi birkaç kere tekrar ederek enerjinin kuvvetlenmesini sağlayalım.
*** Eğer gerek duyuyorsak, karın içinde Swadhistana Chakra’ nın enerjisi ile beslenen bir organ üzerine enerjiyi taşıyalım. Bunun için önce enerjiyi taşıyacağımız organı belirleyelim ve onu zihnimizde görselleştirelim.
Burnumuzdan karnımıza yavaş ve kontrollü bir nefes alalım.
Nefesimizi alırken dikkatimizi Swadhistana Chakra üzerinden alarak istediğimiz organ üzerine sürükleyerek taşıyalım.
Nefesimizi konsantrasyonumuzu bozmadan burnumuzdan yavaş yavaş dışa verelim.
Burnumuzdan karnımıza veya göğsümüze yüzeysel nefesler almaya başlayalım.
Nefes alırken organ üzerindeki enerjinin Turuncu renkli bir Lotus çiçeği gibi açtığını, nefesimizi dışa verirken kapandığını görselleştirelim.
*** Bu işlemi istediğimiz kadar sürdürelim.
Bitirirken
Burnumuzdan göğsümüze yavaş ve derin bir nefes alalım.
Nefes alırken enerjiyi organ üzerinde bırakarak dikkatimizi vücudun önünden yarım çember çizerek burnumuza taşıyalım.
Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım.
Nefes alırken burun kanallarımızın serinlediğinin, nefes verirken ısındığının farkına varalım. (Nefesin farkında olmak.)
Bunu bir müddet devam ettirelim.
Burnumuzdan göğsümüze derin bir nefes alalım.
Nefesimizi dışa verirken çalışmamızı sonlandıralım.