Muladhara Chakra Çalışmaları

         MULADHARA  CHAKRA  ÇALIŞMALARI

            Çeşitli konular içinde belirttiğimiz gibi Muladhara Chakra üzerinde çalışmalar yapıldığında omurganın dip kısmında ve cinsel organlarda, anüste ısınma, titreşimler, karıncalanmalar, kaşıntı hissi ve tarif edilemeyen duygular ortaya çıkar. Bunlardan en belirgin olanı da kuyruk sokumunda çarpma hissinin duyumsanmasıdır.
            Muladhara Chakra' nın farkındalığını artırma çalışmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli şey bu enerji merkezine odaklanıldıktan sonra nefes alıp vermeler ve tutmalar sırasında tüm konsantrasyonun Chakra üzerinde kesintisiz devam etmesini sağlamak olmalıdır.
            Yapılan çalışmalarla görselleştirmeler ve duyumsamalar mükemmel hale getirildiğinde Muladhara Chakra' da ortaya çıkan enerji üzerine yoğunlaşarak buradan hedef  organa taşınabilir ve burada kullanılabilir.
          Muladhara Chakra üzerindeki farkındalık ve uyarma çalışmalarımızı sabah Güneş' in doğduğu, akşam Güneş' in battığı saatlerde, Güneş ışığına çıplak gözle bakabildiğimiz zaman, yüzümüzü güneşe doğru dönerek ve onu görerek, zeminden yükseltilmiş bir noktada oturarak uygulamak, çalışmadan hem daha çok tat almamızı hem de daha çok istifade etmemizi sağlayacaktır. Bu şekilde çalışıldığında eller Surya Mudra pozisyonunda tutulur.
        Surya Mudra
            Her zaman bu şartları yakalamamız mümkün olmayabilir, bu zamanlarda sarı ve kırmızı renklerin karışımından, ya da sadece kırmızı renkten meydana gelmiş daire şeklindeki Yantra' lar, ya da Mandala' lar kullanılabilir veya bunların hiçbirisi kullanılmadan tamamen zihinsel olarak çalışma yapılabilir.
 

Hasta Mudra ve Muladhara Chakra

            Hasta  Mudra'  da yüzük  parmaklarımız, ayrıca ellerimizde, elin bilek ile bağlandığı kısımlarının orta noktasının ( Bu bölge el ayasında yeryüzü bölgesi olarak anılır  )  ve ayak topuklarının Muladhara Chakra ile  enerji bağlantısı olduğu, kabul edilir. Bu nedenle, Muladhara Chakra farkındalığını artırmak için ve Muladhara Chakra' nın enerjisinin denetimi altında olan organ ve dokulara sağaltımsal amaçla onun enerjisini taşımak için yüzük parmağından, elin bilek ile bağlandığı kısmın orta noktasından ve Ayurvedik masaj uygulamalarında, eller yanında ayak topuklarından da istifade edilir.
            Yüzük parmağı aynı zamanda enerji olarak, Ajna Chakra' nın enerjisi ile de bağlantılıdır. Muladhara Chakra' nın uyarılmasının Ajna Chakra ile eş zamanlı olmasının önemi bilindiğinde, yüzük parmağı üzerinde uygulanacak çalışmanın da daha öne çıkacağı açıktır.
            Şu anda konumuz dışında olduğu için bu enerjinin sağaltımsal amaçla kullanılmasını ön bilgilerle geçiştirelim. Şifacı diye tabir edebileceğimiz uygulayıcı Muladhara Chakra enerjisini kullanacağı zaman önce onu kendi içinde yükseltmeli, yüzük parmağının ucunda ve elin bilek ile bağlandığı bölümde, bu bölümün ortasında toplayarak karşısındakinin hassas noktalarına bu enerjiyi aktarmalıdır.
 

Çalışmalarda kullanılacak el tutuş şekilleri

Prithvi Mudra  ( Toprak Mudra )

                                         
            Hasta - Mudra ' da beş evrensel element  ( Pancha Maha Tattva ) ve bunun arkasında yer alan onlardan daha süptil olan beş zihinsel element ( Pancha Maha Buhuta ) arasında Prithivi Tattva olarak anılan toprak elementi de yer almaktadır. Ellerde yüzük parmakları da toprak elementini simgeleyen parmaklardır. Aynı zamanda bu parmakların Ajna Chakra ve Muladhara Chakra' nın enerjileri ile ilişkili oldukları, özellikle Muladhara Chakra' nın enerjisinin bu noktada toplanabildiği ve dışa aktarılabildiği bilinmektedir.
            Uygulanan el tutuş şekillerinin hem simgesel olarak, hem de fiziksel olarak öneminin olduğu düşünülerek buna göre değerlendirilmesi gerekir.
            Prithivi Mudra' nın uygulanması ilk anlamda Asana ve Yoga çalışmaları yaparak evrensel enerjimizle ve bilgeliğimizle tüm duyularımızı, duygularımızı, açmamız ve aşmamız gerektiğine inandığımızı, bunu kabul ettiğimizi göstermektedir. Uygulamada başparmak evrensel enerjinin sembolüdür ve tırnağı üzerinden tuttuğu yüzük parmağının enerjisini saflaştırarak evrensel boyutlara çekme çabası içindedir. Bu şekildeki uygulama yapılan çalışmadan alınacak sonuca olan inançla birleştirilmiş tam bir konsantrasyon ile birlikte, enerji merkezinin Ajna Chakra ile uyumlanması ve enerjisinin istenilen şekilde yükseltilmesi, saflaştırılması çabalarını kapsayan meditasyon çalışmalarında kullanılır.
            Enerji merkezleri üzerine yapılan farkındalık çalışmalarında, kullanılan şekli ile Prithvi Mudra, yüzük parmağının ucu ile başparmağın ucunun birbirine değdirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Yaptığımız çalışmanın bedensel olarak kabul edildiğini göstermesi bakımından önemlidir ( Fiziksel İnkantasyon, Fiziksel Görselleştirme ).
            Hasta Mudra pozisyonlarında ellerin tutuş şekilleri, enerji çalışmalarında kapalı bir devre meydana getirmekte, enerjinin dışa kaçmasını önleyerek vücut içinde bir döngü meydana getirmesini sağlamakta ve kuvvetlenmesine olanak tanımaktadır.
            Bunun yanında parmakların Prithvi Mudra pozisyonunda tutulması ile yapılan çalışmalarda karaciğerin ve midenin fonksiyonlarını düzenledikleri, rahatladıkları, daha sağlıklı bir yapıya kavuştukları tespit edilmiştir. Aynı zamanda kişinin güvensizlik duygusunun yenmesine de yardımcı olmaktadır.
            Çalışmalarda pozisyonu meydana getirmek için Dhyana-Asana oturuş şekillerinden birisi ile oturmak gerekir. Çalışmanın şekline ve özelliğine göre başparmağın ucu yüzük parmağının ucuna baskı yapmadan değdirilir, ya da yüzük parmakları tırnakları üzerinden başparmaklar ile tutulur. Diğer üç parmak serbest bırakılır ve el sırtları dizler üzerine yerleştirilir.
            Uygulama meditasyon çalışması ile birleştirildiğinde Muladhara Chakra enerjisinin denge içine girdiği, buna bağlı olarak ruhsal ve bedensel bir rahatlama sağlandığı, duyularda dinlenmenin ortaya çıktığı ve huzur duyulduğu kısa sürede fark edilebilir.
 

Ashvini Mudra 

            Çalışmalarımızda kullanacak olduğumuz pozisyonlardan birisi de Ashvini Mudra olarak adlandırılan pozisyondur.
            İsim anlamına baktığımızda “Ashva” at anlamına geldiğini, “Ashvini” denildiğinde ise atı yönetmek olarak anlamlandırabileceğimizi, “Mudra” nın ise yararı belli olmuş olan, anlamına geldiğini söyleyebilmemiz mümkündür.
            Bunu tam olarak, istenilen nitelik de uygulamak için kişinin düzenli çalışmalarla vücudunu buna alıştırmış olması gerekir. Ashvini Mudra ne kadar sıkı ve güçlü olarak yapılırsa alınacak sonuç da o kadar başarılı olacaktır. Yapılacak çalışmada yavaşlığa ve kontrollü olmaya muhakkak dikkat etmek gerekir. Karın içi organları bu uygulama sırasında yer değiştirerek normalde bulundukları yerden ayrılıp diyaframa doğru yükseleceklerinden pozisyonu ani şekilde oluşturmak, ya da birden bozmak istenmeyen sıkıntılar meydana getirebilir. En azından vücut bu çalışmaya alışıncaya kadar azami dikkat göstermekte yarar vardır.
            Ashvini Mudra' nın esası, anüs kaslarının kasılarak anüsün içe çekilmesidir. Pozisyonda durma müddeti birkaç saniye ile başlatılır ve bu süre gittikçe artırılmaya çalışılır.