SWARA VİDYA (Nefes Bilimi)
SWARA VİDYA (Nefesin Bilimi)
Bu çalışma özellikle Kundalini çalışmalarında enerjinin Sushumna Nadi boyunca yükseltilmesinden önce bilinç düzeyinin daha alt basamaklardan Manipura' ya çekilmesi ve böylece ortaya çıkabilecek bedensel ve ruhsal tepkilerin en aza indirilmesi, Kundalini enerjisinin tetiklenmesi amacıyla uygulanabilir.
Bazı kaynaklarda Swara Vidya ( nefesin bilimi ) ya da Swara Yoga ( nefes yoga' sı ), bazılarında da Swara Marga ( nefes yolu ) olarak adlandırılır. Swara, ses anlamına gelir, burada burundan alınan nefesin sesini anlatmak için kullanılmış olmalıdır.
Bu sisteme göre vücudumuzda yer alan Prana enerjisi, bulunduğu bölgelere göre beş ayrı boyut ile sınıflandırılır. Buna göre Viyana tüm vücuda yayılmış olan Prana' yı ifade eder. Diğer dört boyutu aşağıdan yukarıya doğru sayarsak Apana, ( Muladhara ve Swadhistana Chakra enerjilerinin hakim olduğu bölgeleri ), Samana, ( Manipur Chakra enerjisinin hakim olduğu bölgeleri ), Prana ( Anahata Chakra' nın hakim olduğu bölgeleri ), Uddana ( Vishuddha ve Ajna Chakra' nın enerjilerinin hakim olduğu bölgeleri ) ifade etmektedir. Swara çalışmalarında Apana ve Prana enerjilerinin Samana bölgesinde, özellikle Manipura Chakra üzerinde karşılaşması istenilir. Bu bazen diyafram üzerinde, bazen de göbek seviyesinde duyumsanabilir.
Normalde her nefes alındığında Prana enerjisi diyaframdan hareketle yukarıya kadar çıkar ve boğaza kadar ulaşır. Bununla eş zamanlı olarak Apana enerjisi de Muladhara Chakra’ dan hareketle göbeğe kadar çıkar. Swara çalışmalarında bu enerji akışının farkına varılarak, akış yönleri değiştirilir.
Yapılan çalışmalarda ilk önce Apana ve Prana enerjilerinin nefes alış ile birlikte normal hareketlerinin farkındalığına erişmek gerekir. Daha sonra Apana bölgesindeki enerjinin diyaframa kadar çıkması sağlanır. Daha sonraki aşamada Prana boğaza kadar çıkartılıp nefes tutulduğunda ve omuzlar aşağı astırılarak göğüs kafesi sıkıştırıldığında diyaframa kadar inmesi takip edilir. Son aşamada nefes alınarak Apana diyaframa kadar çıkartılıp, Prana boğaza kadar çıkartıldıktan sonranefes tutularak omuzlar aşağı bastırılıp göğüs kafesi sıkıştırılarak Prana aşağıya indirilir, her iki enerjinin Manipura Chakra’ nın Kshetram' ında karşılaşması için bu noktaya odaklanılır.
Yapılan bu çalışma Hattha-Yoga' da uygulanan Tada-Asana duruş pozisyonunun farkındalıkla tekrarlanması olarak yorumlanabilir, ama burada çalışma Dhyana-Asana pozisyonlarından birisi ile oturularak uygulanmalıdır, yinede duyumsamaları kolaylaştırmak ve zihni buna alıştırmak amacıyla Tada-asana pozisyonunda ön çalışmalar yapılabilir.
Apana ve Prana enerjileri Manipura Kshetram' ında karşılaştıklarında bu noktada ısınma, enerjinin yükselmesi ve kuvvet his edilir. Ortaya çıkan enerji buradan tüm karın içine yayılarak Manipura Chakra üzerinde toplanır, aynı şekilde ısınma, enerjileşme ve kuvvet hissi enerji merkezi üzerinde de his edilmeye başlar. Bu Muladhara' da ya da Swadhistana' da olan enerjinin Manipura Chakra' ya taşınması olarak yorumlanır.
Gerek Kshetram' da, gerekse enerji merkezinde tam bir konsantrasyon sağlanırsa, bunun yanında Sadhaka, yani yapılan işe olan inanç kuvvetli olursa ortaya çıkan duyumsamalar ve etkilerde o kadar kuvvetli olacaktır.
Bu çalışmanın da üç günden evvel tekrarlanılmaması istenilir. Çünkü ortaya çıkan bilinçaltı üç gün etkisini koruyarak ara ara bilinç düzeyine çıkmakta ve bizim bilinçaltımıza itilmiş duygu ve düşüncelerimizle yüzleşmemizi sağlamaktadır. Her yüzleşme eğer istenildiği gibi uygulanıyorsa bizim Karma’ larımızdan, bir tanesinden kurtulmamıza, enerji merkezini daha saf hale getirmemize sebep olur.