MANİPURA CH.
MANİPURA CHAKRA
( Göbek enerji merkezi )
Enerji merkezinin Sanskrit dilindeki adına baktığımızda, diğer enerji merkezlerinin adlarında olduğu gibi birleşik bir isim olduğunu, "Mani” ve “Pura” olarak ikiye ayrılabileceğini görürüz. " mani " mücevher, değerli şey, anlamına gelirken, " pura " yerleşilen yer, kent, şehir anlamına gelmektedir. Bu verilerden hareket edilerek enerji merkezinin adının " mücevherler şehri " ya da belki daha doğru bir anlamlandırma ile " Değerli şeylerin yerleştiği yer " anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Tibet göreneğinde aynı enerji merkezinin adı " Manipadma ", yani "Mücevherli Nilüfer, Değerli Nilüfer" olarak anılmaktadır.
Anatomi
Anatomik olarak baktığımızda, dik olarak oturduğumuz zaman göbek deliğinin yaklaşık olarak üç parmak kadar üzeri Manipura Chakra' nın Kshetram' ı olarak kabul edilir. Enerji merkezi ise bu noktanın omurga üzerindeki iz düşümündedir. Bel omurlarının ilk kemiği olan ( Lomber ) * L - 1 * ile sırt omurlarının son kemiği olan ( Thorax ) * Th - 12 * arasında yer alır. Enerji merkezinin bulunduğu yer Latincede Solar Plexus adı ile anılan, Güneş Sinir Ağı olarak bilinen sinir yumağının yakınındadır ve onunla iletişim içindedir. Solar Plexus' a ait olan sinirlerin pek çok noktaya dağıldığı, özelliklede sindirim fonksiyonu ile ilgili oldukları bilinir.
Manipura Chakra, Sushumna Nadi üzerinde yer alan üçüncü enerji merkezi olma özelliğindedir.
Renk
Muladhara Chakra' nın rengi Kırmızı, Turuncu ve Sarı renklerin karışımından oluşmaktadır. Bu renkler ateşin kor halindeki renklerini tasvir eder. Ateşin özüne baktığımızda bu üç rengi bir arada birbirlerine dönüşürken görebilmemiz mümkün olur. Manipura' nın karakteri de buna benzer şekilde değişim halindedir. Pek çok belgede enerjisinin yüksek ve dengede olduğu durumlarda duyumsandığı şekilde sadece parlak sarı olarak gösterilmiş olduğu görülür.
Yantra' sı
Yantra' larında bazen sarı, bazen kırmızı, hatta bazen mavi renkte 10 taç yaprağına sahip nilüfer çiçeği ile sembolize edildiği görülür. Bu renk farklılığı eşitli ekollerin enerji merkezini yorumlama açılarının farklı olmasından ileri gelmektedir. Bu renk farklılığı yaprakların ortasında yer alan dairede de görülür. Kimilerinde beyaz, kimilerinde kırmızı, kimilerinde sarıdır.
Taç yapraklarının üzerinde kimi Yantra’ larında belirtilmiş, kimilerinde ise belirtilmemiş olan kendisi ile uyumlu ses değerleri görülür. Bunlar dam, dham, nam, tam, tham, dam, dham, nam, pam, pham olarak okunabilir.
Taşımakta olduğu on taç yaprağı, onun kendisinden aşağıda kalan enerji merkezlerinden daha süptil karakterde bir enerjiye sahip olduğunu belli eder.
Taç yapraklarının ortasında yer alan dairenin içinde tepe noktası aşağıya bakan bir üçgen görülür. Bu üçgende çeşitli şekillerde yorumlanmaktadır. Kimi düşüncelerde yükselen güneşi simgeler, kimi düşüncelerde Chakra' nın Tattva' sı olan ateş karakterini, yani Agni' yi temsil etmektedir, bu düşünce ile yapılanlar genelde koyu kırmızı renktedir. Bazı düşünce sistemlerinde de Yoni olarak adlandırılır ve Shiva' nın eşi, evrensel dişi gücün simgeleyicisi Shakti’ yi temsil eder, bunlarda da sarı renktedir. Bazılarında bu üçgenin ortasında Chakra' nın Mantra' sı olan Ram yazılıdır.
Bazı Yantra’ larda üçgenin her bir kenarında Bhupura olarak adlandırılan ( T ) harfine benzer bir şeklin yer aldığı görülür
Mandala
Yantra' larında taban kısmı yukarıda olan üçgenin içinde Mantra' sının altında bir koç figürü görülür. Bu Manipura Chakra' nın hayvansal sembolüdür ve dinamizmin, dayanıklılığın bu enerji merkezi tarafından organize edildiğini belirtmektedir.
Bu figürün üzerinde Rudra ve Dakini yer almaktadır.
Rudra bir kaplan postu üzerine Padma-asana pozisyonunda oturmuştur, üç gözlü ve mavi bedenli olarak tasvir edilir. İki kolludur. Bir elinde davul, diğer elinde üç dişli zıpkınını ( Trishula ) tutar.
Dakini üç başlı ve dört kollu olarak tasvir edilmiştir. Bir elinde topuz, diğerinde üvendire, bir elinde ilmek, bir elinde de enerji merkezinin Tattva' sı olan Ateş elementini tutmaktadır.
Sembolizim
Diğer enerji merkezlerinde olduğu gibi bu enerji merkezinin de kendisine özel bir hayvanı bulunmaktadır. Bu hayvan koç olarak seçilmiştir. Yukarıda da söylediğimiz gibi dayanıklılığı ve dinamizmi sembolize etmektedir.
Tanmantra
Manipura Chakra' nın Tanmatra' sı, yani duyusu görmedir, buna bağlı olarak duyumsal organı, yani Gyanendriya' sı gözlerdir. Karmendriya' sı, yani hareket organı ayaklardır.
Bu iki organ, yani gözler ve ayaklar birbirine bağlı olarak yaşanan süreçleri ifade etmektedir. Örneğin: Doğum-yaşam-ölüm. Geçmiş-şimdi-gelecek gibi.
Değerli Taşları
Kendisine özel taşları, sitrin, turkuvaz ve malakit dir. Ayurvedik çalışmalarda Manipura Chakra' nın dengesinin sağlanmasında ve enerjisinin güçlendirilmesinde bu taşlar kullanılır.
Gök Cisimleri
Her enerji merkezinde olduğu gibi bu enerji merkezinin de bağlantılı olduğu kabul edilen gök cisimleri vardır ve bu Sanskrit dilinde Surya yada Soma olarak adlandırılan Güneş' tir.
Tattva’ sı
Evrensel elementi, yani Tattva' sı Sanskrit dilinde Agni olarak adlandırılan ateş elementidir. Tattva' sına, taç yapraklarına ve vücuttaki konumuna baktığımızda onun altta kalan iki enerji merkezinden daha süptil, kendisinden daha üstte yer alan diğer enerji merkezlerinden daha kaba bir şuur halini ifade eder olduğunu anlarız.
Hasta Mudra
Hasta Mudra' da başparmak, Agni Tattva ile ilişkilendirilmektedir, aynı zamanda Manipura Chakra' nın enerjisi ile de ilişki içinde olduğu kabul edilir.
Başparmağın özellikleri bununla bitmez, o evrensel enerjinin ve evrensel düşünme şeklinin sembollendirilerek ifade edilmesidir. Ayaklarda da ayak başparmaklarının Manipura Chakra ile aynı frekans değerinde enerjiye sahip olarak bunu yansıttığı kabul edilir.
Rengi ve Enerjisi
Chakra üzerine yapılan çalışmalarda da Parlak Sarı rengin görselleştirilmesi istenilir. Bu onun olması istenilen enerji boyutlarını, frekansını ve dalga uzunluğunu ortaya koyar. Kırmızı, turuncu ve sarı renklerden üçünün de frekans boyutlarını taşıyabileceğini ama baskın olarak Sarı renkte olmasının gerektiğini anlatır. Bu enerji merkezinin beyin üzerindeki yansımalarının ve zihinsel dalga boyutlarının da aynı şekilde değişebileceğini vurgulaması açısından önemlidir…
Yapılan çalışmalarda duyumsanması isten sarı renk, 590 - 565 nm aralığında dalga boyutlarına ve 530 - 510 THz. aralığında frekans boyutlarına sahiptir.
Svah-Lokha
Manipura Chakra' nın enerjisi Svah - Lokha' ya ait olarak kabul edilir. Bu varlığın, kendi içinde- olan enerjisinin farkında olmasının ilk noktası olarak kabul edilir. Kendisinden daha altta olan merkezlerin sadece fiziksel bedenle alakadar olmasına karşılık, burası da daha çok fiziksel bedene ait enerji merkezi olarak değerlendirilse de hem fiziksel beden, hem de ruhsal bedenin farkında olunduğu, negatifler ile pozitiflerin yan yana bulunduğu noktadır. Manipura Chakra' nın enerji akımları, yani Vaayu' su yiyeceğin özünü çıkartan ve bu özü vücuda dağıtan Samana' dır. Enerjiside Samana Prana olarak adlandırılır ve Pranamaya Kosha' nın ( enerji bedeni ) bulunduğu yerdir.
Manipura Chakra' nın enerjisi Ajna Chakra' nın enerjisi ile uyum içinde olmalıdır. Bu uyum bize sakin, dünyasal hırslardan uzak bir yaşam mücadelesinin kapılarını açar.
Özellikleri
Kişinin hem negatif, hem de pozitif duygu ve düşüncelerine ait enerjiler burada yer alırlar, karakter yapısının oluşmasında rol oynarlar. Kişisel güç, kendine güven, dinamizm, ahlak ve karar alma, başkalarına karşı üstün gelme duygusu, yaşantının özümlenmesi ve bu özümlemenin şekli buradan kaynaklanmaktadır. Daha evvel belirttiğimiz gibi renginin kırmızı, turuncu ve sarı olduğu belirtilir. Bu kendisinden altta kalan iki enerji merkezinin özelliklerinin bu noktada dahi faaliyetlerini hala sürdürdüklerini belli eder. Meditasyon çalışmalarında parlak ışıltılar içinde sarı olarak algılanmaya başladığında alt enerji merkezlerinin psikolojik belirtilerine baskın olarak onları dengesi altına aldığı şeklinde yorumlanır. Vücudumuzdaki, özellikle karın içindeki tüm organlar üzerine etkilidir.
Manipura Chakra üzerine yapılan meditasyonlarla kişi fiziksel bedeninin farkındalığına erişebilir.
Guna
Manipura Chakra' nın Guna' sı, Raca Guna' dır, bundan dolayı enerjisinin dengesizliği halinde şiddete baş vurmak gibi istenmeyen faaliyetlerin ortaya çıktığı bir yapı sergilenebilir.
Anatomik etkisi
Anatomik olarak bakıldığında sindirim sistemi ile ilgili salgıların, dolayısı ile de mide, karaciğer, dalak, safra kesesi, on iki parmak bağırsağı üzerine etkilidir, ayrıca otonom sinir sistemi ile alakalı olduğu anlaşılmaktadır, istemsiz olarak yapılan hareketleri gerçekleştirir, buna mide, kalp gibi iç organları ve salgı bezlerini örnek olarak gösterebiliriz. Böbrek üstü bezi ve Pankreası da etkisi altına alır. Adrenalin salgısı üzerine etki ederek zihni daha aktif ve uyanık hale getirir. Kalp atışını hızlandırır, nefes alış kapasitesini artırır.
Mistik düşüncelerin anlatıldığı kitaplarda Ay' ın salgıladığı nektarın Bindu Chakra' dan Manipura' ya indiği, burada da Güneş tarafından tüketildiği söylenir. Düşünce sistemine göre bu, yaş ilerledikçe kişiyi hastalığa ve ölüme götüren süreci başlatır ve devam ettirir. Bu konunun daha geniş açılımını Bindu Chakra' da işleyelim.
Kontrolsuz Düşük Olması
Dengesizlik içinde, düşük enerjili Manipura Chakra kişinin kendisini dünyanın yükü altında ezilmiş görmesine, mutsuz ve bedbaht olduğuna inanmasına neden olur. Etrafındaki her şeyin olumsuzluklarla dolu olduğunu düşünür ve bu düşünce şekli ile dengesiz enerji hemen günlük yaşantısında kendisini gösterir. Aksilikler üst üste gelir, uykusuzluklar başlar, beniz solgunlaşır, iştahsızlık ya da tam tersi olarak çok yemek yemek ve doyduğunu bilmemek olarak ortaya çıkar.
Yine bu dengesizlik çeşitli sinirsel hastalıklara davetiye çıkarır, hatta çoğunlukla bunlar yanında ülser ve şeker hastalığı gelişir. Kan kanserine yakalanma ve yenik düşme riski artar. Hatta bu dengesizlik vücudun direncini düşüreceği için her türlü hastalığa karşı hassas bir yapıya sahip olunur. Yakalanılan en küçük bir rahatsızlık bile kolay atlatılamaz.
Ortaya çıkan dengesizlik uzun süre devam ederse kişi iddiacı ve rekabetçi bir görünüm sergiler. Bu davranış ve düşünceleri yaşam şekli haline gelmişse kişisel iktidar kazanma, yönetme ve üstün gelme hırsı, her şeyi ben bilirim duygusu ve kıskançlıklar ortaya çıkar. İçimizde bulamadığımız denge hissi bizi tatminsizliğe, maddi dünyanın nimetlerinden sonuna kadar faydalanma isteğine, yaşama karşı kırgınlığa, mutsuzluğa ve fevri davranışlarda bulunmaya, hayatımızdaki yanlışları ( Karma ) çoğaltmaya sürükler, ya da kişi yaşam mücadelesinden kopar, içine kapanık, karamsar, uyuşuk bir yaşam sürmeye başlar.
Enerjinin Denge İçinde Olması
Manipura Chakra'nın enerji ile Ajna Chakra’ nın enerjisi arasında olması gereken uyum sağlandığında, kendimizi neşeli ve mutlu his etmemize neden olur.
Çalışmalarla Chakra temizlendiğinde, enerjisi yükseltildiğinde kişinin ruhsal yapısı da arınarak temizlenir. Bu noktaya ulaşmak o kadar kolay olmayabilir, onun için sebat ederek düzenli çalışmalar yapmak gerekir. Fiziksel yansıması vücut direncinin artması, cildin parlak ve canlı bir hal alması olarak tespit edilebilir.
Enerjisinin denge içinde olması vücuttaki insülin ve glukagon dengesinin sağlanmasına neden olur, böylece kandaki şeker oranı ayarlanır. Karbonhidrat metabolizması düzenlenir, vücuttaki yağ ve protein dengesi sağlanır.
Manipura Chakra' ya odaklanılarak, meditasyonla enerji yükseltilerek özellikle şeker hastalığı, hazımsızlık ve depresif durumların hafifletilmesi ya da ortadan kaldırılması mümkün olabilir
Manipura Chakra' ya odaklanılarak meditasyon yapıldığında ve enerjisi yükseltildiğinde ortaya çıkan pranik kuvvetlerin vücuda dağıldığı, Manipura Chakra odaklı bir enerjinin çevreye ışık seli gibi yayılması şeklinde his edilebilir. Kişinin daha üst bir bilinç seviyesine ulaşmasını sağlar.
Manipura Chakra üzerine sabırsızlıkla, aşırı yoğun çalışmalar yapıldığında, vücut ve zihin elde edilecek enerjiye hazırlanmadan algıları açıldığında, ya da bu enerji ile ilk defa karşılaşıldığında fiziksel olarak mide bulantısı, mide krampları, sindirim zorlukları, ishal, kusma, sinirsel bozukluklar ve panik duygusu ortaya çıkabilir. Bu nedenle çalışmalar tam bir bilinçle, temkinle ve yavaş yavaş yapılmalıdır, acelecilikten, doyumsuzluklardan, aç gözlülükten kaçınmalı ve elde edilenlerle yetinilmeli, gerisi zamana ve deneyime bırakılmalıdır. Ortaya çıkan bu istenmeyen durumlar kısa zamanda etkilerini kaybederler, çalışmalara devam edildiğinde yerlerini daha sağlıklı bir yapıya bırakırlar.
Manipura Chakra tam olarak açıldığında Bindu, Ajna ve Vishuddha Chakra ile uyum içinde olduğunda sezgi kabiliyeti artar, karşılaştığımız kişilerin enerji titreşimlerini algılayabilir hale geliriz. Onların negatif titreşimleri ile karşılaştığımızda bunu his edebilme şansımız artar. Duru görü ve duru işitme gücü gelişir, maddelerin ve ruhların değişik titreşimdeki frekansları fark edilir, telepati gücü ortaya çıkar ve çalışmalarda ustalaşıldıkça astral varlıkları fark edilebilme gücüne erişilir. Bunlar Siddhi ler arasında yer alır.
Çalışmalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Manipura Chakra üzerine yapılacak çalışmalarda dikkat edilecek en önemli, şey, dikkat bu noktaya yoğunlaştırıldıktan sonra sabit olarak o nokta üzerinde tutulmasıdır. Konsantrasyon kaybedildiğinde çalışmaya yeniden başlamak gerekir.