ANAHATA CHAKRA ÇALIŞMALARI
ANAHATA CHAKRA ÇALIŞMALARI
KULLANILAN BANDHA VE MUDRA’LAR
İşaret Parmağı
Hasta Mudra' da işaret parmağı, Anahata Chakra' nın ve beş evrensel elementten birisi olan Vaayu Tattva, yani hava elementinin frekansına, dalga boyutlarına uygun titreşimler yayabilen parmak olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı Anahata Chakra üzerine yapılan çalışmalarda ve bu enerji merkezinin enerjisine ihtiyaç duyulduğunda işaret parmağı kullanılır. İşaret parmağının bir anlamı da pozitif duygu ve düşüncelerimizi sembolize etmesidir.
Ayaklarda da küçük parmaklar bu enerji merkezi ile ilişki içindedir.
Vaayu Mudra ( Hava Mudra )
Vaayu Mudra hava elementini temsil etmektedir. Pozisyon oluşturulurken işaret parmağı avuç içine kıvrılır ve birinci boğumundan başparmağın ikinci boğumu ile tutularak hafif baskı uygulanır. Diğer üç parmak serbest bırakılarak ileriye uzatılır. El sırtları dizler üzerine yerleştirilir. Vajra – Asana pozisyonunda oturarak uygulanırsa vücut içindeki hava dengesinin sağlanmasında ve romatizma ilgili şikâyetler de ağrıların azaltılmasında yardımcı olur.
Gyan Mudra (Jnana Mudra)
Başparmağın ucu ile işaret parmağının ucunun birbirine değdirilmesi Gyan Mudra, Jnana Mudra, Om Mudra, Dharma Mudra, gibi çeşitli isimlerle anılır. İşaret parmağı pozitif duyguların, düşüncelerin ve eylemlerin sembolüdür. Parmakların bu şekilde tutulması, el sırtlarının dizler üzerine konulması, diğer üç parmağın serbest bırakılması Gyan Mudra' da ben ve bencil düşüncelerden kurtulmak istediğimizi, pozitif düşünceye ulaşmak isteğimizi belli eder.
Başparmak evrensel enerjinin ve evrensel düşüncenin sembolüdür. İşaret parmağının ucuna değdirildiği zaman pozitif düşüncelerle evrensel düşünceye varma çabalarımızı ortaya koyar, bir anlamda kişisel düşüncelerimizi evrensel düşünceye yükseltme, mikro kozmos ile makro kozmosu birleştirme çabalarıdır. Jnana, bilmek, bilgelik anlamına gelir, parmaklarımızın bu şekilde tutulması bilgeliğe ulaşma çabalarımızı belli eder. Dharma, öğreti anlamına gelir, parmakların bu şekilde tutulması Yoga öğretisini anlamaya açık olduğumuzu belli eder. İlksel ses olarak adlandırılan Om Mantra' sı üzerine yapılan çalışmalarda bu el tutuş şeklini kullandığımızda bu sefer Om Mudra olarak adlandırılır.
Dhyana Mudra ( Dhyana Anahata Chakra Mudra )
Anahata Chakra' üzerine yapılan çalışmalarda kullanılan el tutuş pozisyonlarından bir tanesi de Dhyana Anahata Chakra Mudra olarak adlandırılır. İlk bakışta Jnana Mudra, Gyan Mudra, gibi pek çok isimlerle anılan el tutuş şekline benzese de ufak farklılıklarla ondan ayrılmaktadır ve çalışmalarda bu farklar muhakkak uygulanmalıdır.
Dhyana Anahata Chakra Mudra pozisyonunu gerçekleştirmek için her iki elde de başparmakların ucu, işaret parmaklarının ucuna değdirilir. Jnana Mudra' da bu pozisyonda parmakların bir çember meydana getirmesi istenilir. Burada ise parmakların arasında kalan boşluğun kalbi hatırlatır şekilde ( badem şeklinde ) olması istenilir. Diğer üç parmak tamamen serbest bırakılmalıdır.
Çalışmaların ilk bölümünde her iki el avuç içleri bacaklara bakar şekilde, gayet serbest olarak bacakların üzerine konulur. Çalışmanın ikinci kısmında ellerden bir tanesi, özellikle enerjiyi taşıyıcı ve yayıcı olduğu bilinen sağ el Anahata Chakra’ nın Kshetram' ı üzerine konulur. Birleşik olan parmakların uç kısımları Kshetram üzerine gelmelidir, Diğer üç parmağın ucu göğse değse de kol ve el tam temas etmemelidir. Tam bir konsantrasyon temin edildiğinde ve yapılan işe tam bir inanmışlık içinde uygulandığında Brahma – Kala enerjisinin bu noktada topladığı, kalp atışlarının hızlandığı yada yavaşladığı, mutluluk duygusunun geliştiği, enerjinin Anahata Chakra' ya kadar ulaştığı ve bu noktada enerjinin yoğunlaştığı his edilir.
Anahata Chakra üzerine yapılacak olan çalışmaların daha iyi netice verebilmesi için doğa şartlarında, yeşil çimenler arasına oturarak çalışmaların uygulanması istenilir.
Çalışmalarda zeminden yüksekte oturulmasının motivasyonu artırması açısından faydası vardır. Bu hem doğa şartlarında, hem de salon şartlarında çalışılırken uygulanabilir.